mina's blog

…ca o ploaie ce se opreste pentru cateva minute dar o ia mereu de la inceput…

ce-am mai citit 17 March, 2008

Filed under: Uncategorized — nnina @ 8:55 pm
Tags: , , ,

 Parfumul

“Cel care pune stǎpânire pe simţul mirosului, pune stǎpânire pe sufletul omenirii” crede Patrick Süskind şi, cu aceastǎ idee porneşte în reliefarea unui univers cu totul şi cu totul deosebit, unul real dar totuşi diferit; captivant dar parcǎ repulsiv.

            Imaginaţi-vǎ o lume formatǎ din parfumuri, duhori, miresme. O lume în care poţi distinge tot cu ajutorul mirosului. O lume în care simţul olfactiv le dominǎ pe celelalte cu nonşalanţa… o carte pe care o miroşi cu ochii, te atrage de la prima adiere.

Acţiunea se petrece în Franţa secolului XVIII şi urmǎreşte viaţa unui geniu olfactiv – Jean-Baptiste Grenouille – un bastard, nǎscut şi pǎrǎsit de mama sa într-o piaţǎ de peşte. Creşte prin orfelinate, este ocolit de toatǎ lumea, este privit ca un ciudat dar are un “nas” genial pentru arome, mirosuri şi o memorie olfactiva incredibilǎ. La o varstǎ micǎ este vândut ca sclav. Fiind perseverent, ascultǎtor şi pentru cǎ nu se plânga pentru nimic îşi câştigǎ un trai mai bun şi puţinǎ libertate. Ucide însǎ din greşealǎ o femeie cu un miros irezistibil, nemaiîntâlnit şi indescriptibil iar apoi, toatǎ viaţa incearcǎ sǎ îi reproducǎ mirosul. Reuşeşte şi scapǎ de sclavie, lucreazǎ ca ajutor la o parfumerie, creazǎ mii de reţete deosebite dar nici una nu îl mulţumeşte. Încearcǎ tot felul de soluţii – dar tot nu ajunge la rezultatul dorit. În cele din urmǎ omoara cele mai frumoase şi atrǎgǎtoare femei şi face experimente pe pielea lor în speranţa reuşitei.

Cam atât vǎ pot spune, nu vreau sǎ împut farmecul cǎrţii. Restul…rǎmâne sǎ citiţi voi. Oare reuşeşşte Grenouille sǎ creeze cel mai irezistibil parfum ? Reuşeşte sǎ scape cu basma curatǎ de toate crimele comise ? Probabil la început veţi fi uşor respinşi, dar meritǎ sǎ citiţi şi cu siguranţǎ veţi rǎmâne captivaţi şi vǎ veţi schimba imaginea asupra lumii de azi.

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s